Лилия Йотова е учредител и председател на Асоциацията на професионалните фотографи от нейното създаване през 2016 година до днес. Член на Съюза на българските журналисти. Член на международната група Woman in photography. От 2016 г. е хоноруван преподавател по фоторепортаж в „Арт колеж”, а от 2022 г. е хоноруван преподавател по “Интелектуална собственост” в УНСС.

Завършила Национална Професионална Гимназия по Полиграфия и Фотография, след това Колеж по реклама, маркетинг и връзки с обществеността. Има 2 висши образования – бакалавър “Стопанско управление и бизнесадминистрация” и магистър “Печатни медии”. В момента работи над докторантура “Интелектуална собственост в творческите индустрии”.

Занимава професионално с фотография от 2005 г.  Стартира във водещата фотографска агенция Булфото. В периода 2006 – 2016 г. работи като  фотограф в една от най-големите медийни групи в България, където снима за списанията Story, Harper’s Bazaar, Elle, National Geographic, Cosmopolitan, National Geographic Kids, Блясък, Журнал за жената, Кулинарен журнал, Здравен журнал, Моето дете и тн. Има в портфолиото си над 200 корици на списания.

През 2015 г. участва в изложбата “7 автори за любовта”. Има пет самостоятелни изложби – 1. Авторска изложба на Фото Фиеста;  2. “Венеция – всички лица на любовта” с кадри от карнавалите във Венеция; 3. “Осиновявай! Не купувай!” – кадри на актьорите от Театър София с кученца за осиновяване от приют; 4. “От извора” – фотографии от етноколекцията на дизайнера Светла Димитрова/Ариес Уникат и  5. “MUSIC LIVE” – сценична фотография на световни звезди. През 2017 г. взима участие в изложбата “Древни традиции и обичаи от България”, която се провежда в Москва, а през 2018 г същата изложба е експонирана в Казан – столицата на Татарстан, Рим – Италия и Будапеща – Унгария, а през 2021 г – в Уфа. Включва се със снимки и организация в проектите “Стари български столици и древни крепости” – мултимедийна изложба, изготвена във връзка с честването на 1340 години от създаването на България, в постоянната експозиция на кадри от България в Дубна, както и в предстоящата изложба “Крепости на българския дух”, събрала  исторически български места, запазили духа на народа ни през вековете.

Участва като ментор по фотография в проекта “Награда на Херцога на Единбург за България”.Член на журито на международния фотографски конкурс VIPA 2016; Член на журито на фотографския конкурс “Фонтаните в България”. Член на журито на фотоконкурса “Трудът през фотообектива”. Няколко години подред участва в световната фотографска разходка на Скот Келби, а от 2016г ежегодно е водач на същата за България. Член на журито на международния фотоконкурс FEP Awards 2021, FEP Awards 2022, FEP Awards 2023.

Работи по различни проекти и кампании на Уницеф. Близо 10 години бе основен фотограф на Софийска адвокатска колегия, Софийски адвокатски съвет и Висш Адвокатски съвет.

Сценичната и музикалната фотография са й страст, има заснети над 500 концерта на български и световни звезди. Специализирала е в областта на светската фотография, силата й е в заснемането на хора и изваждането на индивидуалната им красота на показ.

Направленията, в които работи са: светска фотография, фоторепортаж, корпоративна фотография, събития, детски и семейни фотосесии, сватби, портрети.

От юли 2018 година е сертифицирана като European Photographer от Federation of European Professional Photographers.

е-mails: lilia.yotova@photographers.bg, lilia.yotova@gmail.com

Web page: http://www.liliayotova.com LinkedIn: Lilia Yotova; Behance: Lilia Yotova; Instagram: https://www.instagram.com/liliayotova/Facebook: Lilia Yotova Photography