“Упражняване на авторското право във фотографията – проблеми и решения“ е темата на дискусията, провела се в Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер, организирана от Асоциацията на професионалните фотографи и Университета за национално и световно стопанство.

От ляво на дясно: Евгени Димитров, Лилия Йотова, ас. д-р Иван Начев, адв. Емил А. Георгиев, адв. Десислав Владимиров, Виктор Герасимов

Фотографията е една от творческите индустрии, при която упражняването на авторски права има своята специфика, а участниците в този процес се сблъскват както с класически случаи на нарушения, така и с нови казуси, предизвикани от нарастващата дигитализация. Това налага координиране действията на автори и специалисти по авторско право, за да се потърсят решения за справяне с различните казуси. Закъсняващото приемане на промените в Закона за авторското право и сродните му права също налага и по-активно участие на експерти и представители на гилдиите, за да бъдат завършени промените. Събитието на АПФ координира част от тези действия.

От ляво на дясно: Евгени Димитров, Лилия Йотова, ас. д-р Иван Начев, адв. Емил А. Георгиев, адв. Десислав Владимиров, Виктор Герасимов

Ас. д-р Иван Начев, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер, откри конференцията. 

Ас. д-р Иван Начев – директор на Институт по интелектуална собственост и технологичен трансфер

Лилия Йотова, председател на АПФ, представи изследване, проведено сред професионалните фотографи, което показа тенденциите от недостиг на правна култура и информация за процесите в авторското право, и как то може да бъде защитено на практика. Акцент бе поставен върху нарушаването на неимуществените права на фотографа, а именно признаването на авторство и посочване името на автора при използване на неговото фотографско произведение.

Лилия Йотова – председател на АПФ, представя проучването

Проф. д-р Мария Маркова, ръководител на катедра „Интелектуална собственост“, приветства гостите, и подчерта, че УНСС и Института по интелектуална собственост ще продължават да бъдат активна страна в търсенето на решения.

Проф. д-р Мария Маркова – ръководител на катедра “Интелектуална собственост”, УНСС

Евгени Димитров, управител на фотографска агенция „Булфото“, представи няколко практически казуса по нарушаване на авторските права на фотографите в медиите, и обърна внимание върху все по-честите случаи, когато чуждестранни автори предприемат мерки срещу български медии, нарушаващи техните права.

Евгени Димитров, управител на Булфото и член на УС на АПФ

Виктор Герасимов, управител на студио „Филм скан про“, разказва за спецификите на архивната и „намерена“ фотография, които във връзка с предстоящата вълна на дигитализация на архиви ще са все по-актуални.

Виктор Герасимов, управител на Филм Скан Про показва стари фотографии, обект на дигитализация

Адвокат Десислав Владимиров говори за икономическия ефект от защитата на авторските права във фотографията и за пресечните точки между Закона за авторското право и Закона за защита на личните данни.

адв. Десислав Владимиров – адвокатско дружество “Владимиров Кискинов”

Адвокат Емил А.Георгиев проследи един знаков казус за делото срещу Момчил Неков с неправомерен кадър за предизборни билборди, минал през всички съдебни истанции, за да завърши по изненадващ начин.

адв. Емил А. Георгиев – Софийска Адвокатска Колегия

От академичния състав на дискусията присъстваха акад. проф. Сашо Драганов, доц. д-р Николай Крушков, ас. д-р Полина Стоянова, гл. ас. д-р Димитрина Папагалска, д-р Юлиана Томова.

Проф. Сашо Драганов – Академик в Българска Академия на Науките и професор по индустриален дизайн в Техническия Университет
От ляво на дясно: Атанас Згурев – интериорен фотограф, член на АПФ, д-р Юлиана Томова – хоноруван преподавател по “Интелектуална собственост” в УНСС, ас. д-р Полина Стоянова – хоноруван преподавател по “Интелектуална собственост” в УНСС.

От фотографската гилдия активно участие взеха Филип Станчев от агенция БГНЕС, Цветелина Делийска от УС на Националната асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори, Яна Узунова – управляваща фотоархива на големия български фотожурналист Тодор Славчев и Атанас Згурев – интериорен фотограф, член на АПФ.

Сред присъстващите бяха още Ани Петрова – член на УС на АПФ и фоторепортер на БНР, Виктор Кожухаров – член на АПФ, Иван Василев – фоторепортер на Булфото и член на АПФ.

Евгени Димитров разговаря с Яна Узунова – управляваща фотоархива на големия български фотожурналист Тодор Славчев
Цветелина Делийска – Национална Асоциация на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори, Филип Станчев – фоторепортер БГНес.

Всички участници в дискусията се съгласиха, че има остра необходимост от повишаване на правната култура по темата на всички участници в процеса – фотографи, издатели, медии, включително и юристи, както и че предстоящите промени в ЗАПСП трябва да бъдат по-добре съответстващи на спецификата на процесите, свързани с упражняването на авторските права при фотографията.

Евгени Димитров и Лилия Йотова – Асоциация на професионалните фотографи
адв. Десислав Владимиров и адв. Емил А. Георгиев

Снимки: Иван Василев