снимка: Петър Станев

Почетният член на Асоциацията на професионалните фотографи доц. Петър Абаджиев представи книгата си “Животът” пред фотографи, журналисти, преподаватели, студенти и приятели в аулата на НАТФИЗ. Изтъкнатият наш фотограф сподели, че това е била една голяма негова мечта и той е изключително радостен от факта, че е успял да я сбъдне и че оставя нещо след себе си за бъдещите поколения. Книгата е колекционерско издание с изящна изработка, формат 28 х 28 см, твърди корици и пълноцветен печат. В обем от 180 страници са събрани специално селектирани негови авторски фотографии. Във всяка една снимка е вложена мисъл и творчество и създава различни асоциации.

Снимка: Петър Станев

Доц. Петър Абаджиев е завършил химия в СУ „Климент Охридски”. Специализира репродукционна и обща фотография във Виена 1971-1972 г. Фотограф-художник от 1980 година. От 1959 г. работи активно в областта на художествената фотография. В годините 1994-2006 година е художествен ръководител на класове по художествена и приложна фотография, доцент в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Преподавател в НБУ, НАТФИЗ, Арт Колеж по екранни изкуства, а през 2011 година е преподавал и във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския Университет.

Снимка: Петър Станев

Освен преподавателската си дейност, доц. Абаджиев има множество авторски изложби, експонирани през годините в София, Ловеч, Варна, Силистра, Пловдив, Каварна, Русе, Велико Търново, Добрич, Благоевград и др, както и в чужбина – в Берлин, Варшава, Катовице, Рига, Виена и други. Включвал се е в множество общи фотографски изложби в Япония, Франция, Финландия, Бразилия, Германия, Русия, Унгария, Полша, Литва, Югославия, Гърция, Англия, Италия, Испания, Унгария, Италия и други.

Снимка: Петър Станев

Доц. Абаджиев е носител на множество награди, между които: Специална награда на I Биенале на фотографията София, II награда на Бифота Берлин, Три поощрителни награди на Бифота Берлин, II награда Литва, III награда Макон Франция, 2 пъти участие /=награда/ в световното изложение на фотографията в Япония Асахи Шимбун, II награда на изложба “Съвременна фотография” Унгария, I награда вестник “Поглед”, награда за рекламна фотография на Реклама ЕКСПО НДК, Голямата награда на международния конкурс “Земята и хората”-София, награда на първото рекламно изложение на пловдивския панаир за рекламни календари, награда на рекламно изложение НДК-Меридиан 22, II награда на изложбата “България-древна и млада”, 1999 год. годишна изложба на финландското фотографско дружество-поощрение и др. Носител на почетния знак на София.

Снимка: Петър Станев
Асоциацията на професионалните фотографи изказва почитта си към творчеството на доц. Петър Абаджиев и изяви желание да закупи първият екземпляр от книгата като жест на уважение към труда му. Щастливи сме, че това се случи и книгата поставя началото на библиотечния ни фонд, който ще събере качествени заглавия в областта на фотографията.