Нашата колега Тихомира Методиева-Тихича представя доброволците, които рискуват живота си по време на бедствия с фотографии, които са част от конкурса  „Благотворителността през обектива“. Нейният проект “Калени в огън” е сред отличените в грантовата програма на конкурса и ще бъде представен на изложбата, която ще бъде открита на 26 ноември 2018 г. от 19 часа в галерия „Синтезис“, „ФотоСинтезис Арт Център“ на бул. “Васил Левски” №55 в София.

Тихича показва обикновени хора с необикновено хоби, които не притежават свръхестествени сили, но се втурват натам, откъдето другите обикновено бягат – пожари, наводнения, земетресения, различни бедствия и аварии. Те са обвитите в задушлив дим фигури от кратките кадри на новините.  Те са доброволците-пожарникари и спасители. 

По професия са различни – адвокат, студент, заместник кмет, здравен медиатор, певец, планински водач, автокранист, психолог, учител, таксиметров шофьор, експерт по комуникации, програмист, данъчен инспектор, железничар, счетоводител, журналист, рафтинг гид, пещерняк, водолаз… Свързва ги призванието да помагат.

Тихомира е избрала да покаже тези герои, защото зачестяващите и все по-близките до България наводнения и земетресения напомнят, че климатичните промени няма да подминат и нашата страна. Доброволците са осъзнали, че е необходимо да се подготвят за спасяването на човешкия живот и се обучават и тренират, за да бъдат полезни на съгражданите си, а колкото и да не ни се иска само със стискане на палци и ръсене на захар няма да се опазим от природните катаклизми. Хора си трябват.

 

Другите два проекта, които са отличени от конкурса и ще бъдат показани на предстоящата изложба са на колегите Борислав Трошев и Добрин Кашавелов.

„ВИЖ ТОВА или историята на кучето водач“ на Борислав Трошев е разказ за единственото по рода си училище за кучета водачи за незрящи в България, създадено от фондация “Очи на четири лапи”. Снимките са запечатали моменти от обучението на бъдещите четириноги помощници, от живота им в приемни семейства, както и от всекидневието на куче водач, което вече помага на човек с увредено зрение.

Проектът на Добрин Кашавелов „ВОДА ЗА ХАИР“ представя бай Манчо – човек, посветил живота си на търсенето на вода и изграждането на чешми „за хаир“. Родопчанинът всяка седмица се моли и еднакво почита и джамията, и църквата. Казва, че водата е жива и разбира всичко.