Асоциацията на професионалните фотографи с огромно удоволствие съобщава, че на 18 януари 2018 година, в Будапеща, Унгария, ще бъде открита изложбата “Древни традиции и обичаи от България”. Експозицията съдържа 30 авторски фотографии на българските традиции през погледа на 14 утвърдени фотографи, членове на АПФ. Изложбата се осъществява със съдействието на Българския Културен Институт в Будапеща. Представители на асоциацията ще присъстват на официалното откриване и проведат поредица от срещи.
Към изложбата “Древни традиции и обичаи от България” още от миналата година има сериозен интерес. През септември 2016г. тя гостува и остана да обикаля две държави, а само няколко седмици по-късно унгарските ценители на изкуството ще имат възможността да се запознаят с нея.
В селекцията са показани различни български традиции като нестинарство, лазаруване, дърворезба, кукери, кушия, мартеници, гроздобер и тн.
Част от представените обичаи са включени в списъка на нематериалното културно наследство на Юнеско. Всички традиции и обичаи са типично български и представят интересното, но непознато лице на България. Светът има какво да научи от нашата история и култура. Целта на АПФ е чрез тези кадри да популяризира българските традиции и обичаи, както и майсторството на българските фотографи и всичко това комплексно да достигне до повече хора извън България, така че само като ги погледнат, да им се иска да разберат повече, да научат, да пътуват, да пробват, да се включат. Да запалим интереса към българските традиции и българските фотографи!