На 26 октомври 2017 г. в Казанския Кремъл, в художествената галерия „Хазин”, посланикът на България Бойко Коцев и министърът на културата на Република Татарстан Айрат Сибагатуллин откриха фотоизложба „Древните традиции и обичаи на България”.
В своето приветствено слово българския посланик с удовлетворение отбеляза, че с тази изложба започват Дните на българската култура в Република Татарстан. Планирано е фотоизложбата да бъде показана в Казанския федерален университет и казанския филиал на Руската академия по туризъм, както и откриване на седмица на българския филм в кино „Мир”.
От своя страна министърът на културата на Татарстан подчерта, че сътрудничеството между българската и татарстанската страни в областта на културата е не само перспективно, но и много необходимо.
Изложбата, подготвена от Асоциацията на професионалните фотографи в България, показва древни обреди и традиционни християнски обичаи, свързани с историята и фолклора на България. Посетителите ще могат да се запознаят с уникалните български традиции: нестинарство (обреден танц върху нагорещени въглени), кукери (обред на маскирани мъже по време на Сирни заговезни и Коледа), надсвирване с гайди, лазарки (пролетни танци на неомъжени девойки), мъжко хоро в ледената вода на Йордановден – 6 януари), кушия на Тодоровден и други през погледа на фотографите.
Дните на българската култура в Република Татарстан са организирани със съдействието на Българския културен институт в Москва.