Лилия Йотова се занимава професионално с фотография от 2005 г.  Стартира въ

в водещата фотографска агенция Булфото. В периода 2006 – 2016 г. работи като  фотограф в една от най-големите медийни групи в България – СББ Медия. Снима за списанията Story, Harper’s Bazaar, Elle, National Geographic, Cosmopolitan, National Geographic Kids, Блясък, Журнал за жената, Кулинарен журнал, Здравен журнал, Моето дете и тн. Има в портфолиото си над 200 корици на списания.

Завършила е Национална Професионална Гимназия по Полиграфия и Фотография. Има 2 висши образования – бакалавър „Стопанско управление и бизнесадминистрация“и магистър – „Печатни медии“.

През 2015 г. участва в изложбата “7 автори за любовта”. Има две самостоятелни изложби – изложба на Фото Фиеста и „Венеция – всички лица на любовта“.

Участва като ментор по фотография в проекта “Награда на Херцога на Единбург за България”.

Член на журито на международния фотографски конкурс VIPA 2016.

От 2016 г. е хоноруван преподавател по фотожурналистика в „Арт колеж”.

Член на Съюза на българските журналисти. Член на международната група Woman in photography.

Работи по различни проекти и кампании на Уницеф. През 2010 година документира посещението на Ангела Меркел в България за Немската камара, а година по-късно (2011) снима за Бразилското правителство посещението на президента Дилма Русеф в България.

Автор е на една от фотосесиите на световната звезда Low Deep T.  Неколкократно пред обектива й е заставал Greg Bannis – екс-вокал на групата Hot Chocolate. Едни от рекламните визии на BSS Media за интернет, както и печатните на TV7 също са нейно дело.

Специализирала е в областта на светската фотография, силата й е в заснемането на хора и изваждането на индивидуалната им красота на показ.

е-mails: lilia.yotova@photographers.bg, lilia.yotova@gmail.com

LinkedIn: Lilia Yotova; Behance: Lilia Yotova; Facebook: Lilia Yotova Photography