Лилия Йотова е завършила Национална Професионална Гимназия по Полиграфия и Фотография. Има 2 висши образования – бакалавър “Стопанско управление и бизнесадминистрация” и магистър “Печатни медии”. В момента работи над докторантура “Интелектуална собственост в творческите индустрии”.

Занимава професионално с фотография от 2005 г.  Стартира във водещата фотографска агенция Булфото. В периода 2006 – 2016 г. работи като  фотограф в една от най-големите медийни групи в България, където снима за списанията Story, Harper’s Bazaar, Elle, National Geographic, Cosmopolitan, National Geographic Kids, Блясък, Журнал за жената, Кулинарен журнал, Здравен журнал, Моето дете и тн. Има в портфолиото си над 200 корици на списания.

През 2015 г. участва в изложбата “7 автори за любовта”. Има две самостоятелни изложби – изложба на Фото Фиеста и “Венеция – всички лица на любовта”. През 2017 г. взима участие в изложбата “Древни традиции и обичаи от България”, която се провежда в Москва, а през 2018 г същата изложба е експонирана в Казан – столицата на Татарстан, Рим – Италия и Будапеща – Унгария.

Участва като ментор по фотография в проекта “Награда на Херцога на Единбург за България”.Член на журито на международния фотографски конкурс VIPA 2016; Член на журито на фотографския конкурс “Фонтаните в България”. Член на журито на фотоконкурса “Трудът през фотообектива”. Няколко години подред участва в световната фотографска разходка на Скот Келби, а през 2016г бе водач на същата за България.

От 2016 г. е хоноруван преподавател по фоторепортаж в „Арт колеж”. Член на Съюза на българските журналисти. Член на международната група Woman in photography.

Работи по различни проекти и кампании на Уницеф. През 2010 година документира посещението на Ангела Меркел в България за Немската камара, а година по-късно (2011) снима за Бразилското правителство посещението на президента Дилма Русеф в България. Близо 10 години е основен фотограф на Софийска адвокатска колегия, Софийски адвокатски съвет и Висш Адвокатски съвет.

Едни от рекламните визии на BSS Media (Radio Vitosha, The Voice, Magic FM, Veselina) за интернет, както и печатните на TV 7 също са нейно дело. Сценичната и музикалната фотография са й страст, има заснети над 500 концерта на български и световни звезди.

Специализирала е в областта на светската фотография, силата й е в заснемането на хора и изваждането на индивидуалната им красота на показ.

Направленията, в които работи са: светска фотография, фоторепортаж, корпоративна фотография, събития, детски и семейни фотосесии, сватби, портрети.

От юли 2018 година е сертифицирана като European Photographer от Federation of European Professional Photographers.

е-mails: lilia.yotova@photographers.bg, lilia.yotova@gmail.com

Web page: http://www.liliayotova.com LinkedIn: Lilia Yotova; Behance: Lilia Yotova; Instagram: https://www.instagram.com/liliayotova/Facebook: Lilia Yotova Photography