Днес започна първото заседание на работната група в рамките на парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред, водеща при приемане на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни съгласно новия европейски регламент GDPR.
Асоциацията на професионалните фотографи участва със становища и обсъждане на конкретни стъпки в рамките на комисията. На първото заседание се включиха юридическият представител на асоциацията адвокат Емил Георгиев, Лилия Йотова – председател на АПФ, Евгени Димитров – член на УС на АПФ и Тихомира Методиева – Тихич – член на АПФ и фоторепортер, който запечата събитието.
Проектът претърпя множество положителни изменения по пътя си дотук, но ние бихме искали да насърчим законодателя към пълното използване на възможностите, които предлага чл. 85 от GDPR, за да осигурим възможностите за нормална работа на фоторепортери, оператори и други представители на професиите, свързани с визуални изкуства, каза адвокат Георгиев по време на
заседанието. Председателстващият комисията депутат Маноил Манев почерта, че е важно да се осигури най-добрият баланс между свободата на изразяване и защитата на на личността на отделния индивид.
Предстоят още обсъждания в работните групи, в които асоциацията ще вземе активно участие.

снимки: Тихомира Методиева – Тихич

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.