В компания от съмишленици, колеги и приятели фоторепортерът от „Булфото” Стефан Марков представи в престижната галерия „Арте” на ул. Бузлуджа 31 втората си самостоятелна фотоизложба на тема „Джаз” – продължение на експозицията “Джаз в Банско“ от август 2015 година. Изложбата, която е част от Европейския месец на фотографията, откриха Евгени Димитров, управител на агенция „Булфото” и галеристките Гергана Борисова, и Антоанета Антоанета Джонева. С приветствие към присъстващите се обърна и авторът на снимките, който благодари за финансовата подкрепа от Евгени Димитров и агенцията, на Елина Спасова от „Домейн Бойар” и Васил Николов от “Jameson Irish Wiskey” за напитките предложени на гостите, както и на кураторът Драгомир Василев.

В Галерията са показани 35 фотоса, с формати от 30/40 до 50/70, на които са представени едни от най-изявените чуждестранни музиканти, гостували в България през последните години – Бени Голсън, Чайна Моузес, Джос Стоун, Били Кобъм, Ийока, Кенди Дълфър, както и българските им колеги Милчо Левиев, Живко Петров, Камелия Тодорова, Васил Петров, Марио Станчев, Христо Йоцов, Хилда Казасян, Михаил Йосифов, Вили Стоянов, Стоян Янкулов-Стунджи и други.

Стефан Марков се занимава с фотография повече от половин век. С фото журналистика се занимава от 1995 година във вестник и списание „За жената”, а последните 10 години е фоторепортер в агенция „Булфото“. От миналата година е член на Асоциацията на професионалните фотографи. Интересът му към джаз датира още от годините на Милчо-Левиевия „Джаз фокус 65“ и традиционните, но вече несъществуващи Софийски джаз прегледи. Оттогава са и първите любителски снимки на джаз музиканти, сред които са и фотосите от първите изяви на Камелия Тодорова, Христо Йоцов, Марио Станчев. „Акустична версия“, показани за първи път във фотоиложбата на „Булфото“ на фестивала „A to Jazz” през 2011 година в Докторската градина.
Тази изложба е третата самостоятелна на фотографа след изложбите „Архитектурни върхове” в град Оряхово през 2014, посветена на архитект Станчо Белковски и
„Джаз в Банско” през 2015 година. Има участия в общите изложби на „БГ Пресфото”, Клуба на фоторепортера, Асоциацията на професионалните фотографи, изложбите на агенция „Булфото” – „Джаз в галерията“ в Музейна галерия за модерно изкуство, на фестивала „A to Jazz” и изложба от пленер в Ивайловград.

Фотосите могат да бъдат видени от 12 до 24 юни 2018 година, с прекъсване от 14 да 16 юни. В това време в галерията ще са представени последните рисунки на Светлин Русев.

снимки: Евгени Димитров, Николай Варадинов, Петър Йорданов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.